Saman nezlesine dikkat!
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Necdet Özer, mevsim geçişlerinde artış gösteren ve halk arasında 'saman nezlesi' olarak bilinen alerjik rinit hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Necdet Özer, özellikle ilkbahar ve sonbaharda polen miktarının artmasıyla birlikte saman nezlesi belirtilerinin yoğunlaştığını belirterek bu rahatsızlığın tedavi edilmediğinde ciddi solunum yolu hastalıklarına hatta KOAH’a kadar ilerleyebileceğini belirtti.
Burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, sık nezle olma, sinüzit ve baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösteren alerjik rinitin, zamanla akciğer fonksiyonlarını etkileyebileceğine dikkat çeken Dr. Özer,
"Alerjik rinit tedavi edilmezse doğrudan ağız solunumu başladığı için akciğerlerde KOAH gibi kronik rahatsızlıklar gelişebilir. Bu durum dolaylı olarak kalp ve tansiyon hastalıklarını da tetikleyebilir" dedi.
Saman nezlesi en yaygın tür
Alerjik rinitin iki çeşidi olduğunu belirten Özer, bunlardan birinin yıl boyunca süren formu, diğerinin ise mevsimsel olarak ortaya çıkan saman nezlesi olduğunu söyledi. Özellikle mart, nisan, mayıs aylarıyla birlikte eylül ve ekim dönemlerinde polenlerin artış göstermesiyle saman nezlesinin sık görüldüğünü belirten uzman, bu dönemde alerjik bünyeye sahip kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Her Yaşta Görülebilir, Tedavi Mümkün
Alerjik rinitin her yaş grubunda görülebileceğini dile getiren Dr. Özer,
"Eskiden çocuklarda daha az rastlanırken, günümüzde neredeyse 1 yaşından itibaren her yaşta görülüyor. En sık rastlanan yaş aralığı ise 18-25 yaş grubu" şeklinde konuştu.
Tedavi sürecinde öncelikle alerjenin tespit edilip uzaklaştırılması gerektiğini belirten Özer, ilaç tedavisinin yanı sıra ileri vakalarda cerrahi müdahalenin de gündeme gelebileceğini ifade etti.
Dr. Özer, alerjik rinitin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu hatırlatarak, “Bu eziyetleri boşuna çekmeyin, uzman bir hekime başvurarak tedavinizi yaptırın” çağrısında bulundu.
Bakmadan Geçme





