Prof. Dr. Naci Görür: Yedisu Fayı için zaman doldu
Bingöl'de düzenlenen bir panelde konuşan deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Yedisu Fayı'nın 250 yıllık periyodunun dolduğunu belirterek, büyük bir depremin eli kulağında olduğunu vurguladı.
Bingöl'de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl’ün Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarının kesişiminde yer aldığını hatırlatarak, bu bölgenin büyük risk taşıdığını söyledi. 1939 Erzincan depreminde Yedisu Fayı’nın kırılmadığını belirten Görür, "Bu fay en son 1784 yılında kırıldı. Dolayısıyla stres birikti. Artık zamanı geldi, deprem eli kulağında. Ama zamanını kimse bilemez" dedi.
Depreme karşı dirençli bir kentin nasıl olması gerektiğine dikkat çeken Görür, sağlam mühendislik, kaliteli malzeme ve uygun zemin analizinin önemine vurgu yaptı. "Deprem olmadan önce, olası zararları bilmek zorundayız. Buna göre önlem alırsak can kayıplarını azaltabiliriz" dedi.
Bingöl’ün deprem dirençli hale getirilmesinin mümkün olduğunu söyleyen Görür, bunun sadece teknik değil, aynı zamanda kültürel bir dönüşümle gerçekleşebileceğini belirtti. Belediyeden halka, altyapıdan ekonomiye kadar tüm bileşenlerin bu sürece dahil edilmesi gerektiğini ifade eden Görür, "20 yıl içinde Türkiye’yi deprem dirençli hale getirebiliriz" dedi.
Kentte detaylı bir mikro bölgeleme çalışması yapılmasının zorunluluğuna dikkat çeken Görür, bu işin yüzeysel değil, bilimsel bir temelde yapılması gerektiğini belirterek, "Bingöl’ü karelere bölerek, her karede sondaj yaparak, jeolojik ve jeofizik analizler yapılmalı. Bu çalışma ciddi bir bütçe gerektirir, en az 30-40 milyon dolar harcanmalı" dedi.
Bakmadan Geçme





