Alparslan Türkeş vefatının 28. yılında anılıyor

Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş'in vefatının 28 yılında anılıyor.

Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş'in vefatının üzerinden 28 yıl geçti.
1917 yılında İngilizlerin işgali altındaki Kıbrıs'ta dünyaya gelen Alparslan Türkeş, 1933'te ailesiyle birlikte Türkiye'ye yerleşti. Kuleli Askeri Lisesi'ne girerek eğitim hayatına devam etti ve 1938'de Harp Okulu'ndan mezun oldu.
Askeri kariyerini noktalayan Türkeş, 1960'lı yıllarda aktif siyasete adım attı. 1963 yılında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne katıldı. Bu partiden 1965 seçimlerinde milletvekili olarak Meclis'e girdi.
1969 yılında partinin Adana'daki kongresinde değişime gidildi. Partinin ismi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olarak değiştirildi, simgesi ise üç hilal oldu. Aynı kongrede Türkeş genel başkanlığa seçildi. Kısa sürede milliyetçi camianın sembol ismi haline geldi ve kendisine 'Başbuğ' unvanı verildi.
1970'li yıllarda koalisyon hükümetlerinde aktif görev aldı. Süleyman Demirel ve Necmettin Erbakan ile birlikte kurulan Milliyetçi Cephe hükümetlerinde başbakan yardımcılığı yaptı.
12 Eylül 1980 askeri darbesiyle birlikte MHP diğer partilerle birlikte kapatıldı. Türkeş, darbe sonrası 4,5 yıl cezaevinde kaldı.
1987'de yapılan referandumun ardından siyasi yasağı kalktı. 1993 yılında, ismini yeniden Milliyetçi Hareket Partisi olarak alan Milliyetçi Çalışma Partisi'nin genel başkanı oldu.
Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997'de, Ankara'da geçirdiği rahatsızlık sonucu 80 yaşında hayatını kaybetti. Merhum Alparslan Türkeş'in naaşı soğuk ve karlı bir günde, yüz binlerce kişinin katılımıyla Ankara Beştepe'deki anıt mezara defnedildi.

Bakmadan Geçme